– J. R. R. Tolkien

Heb je het gevoel dat je in een Burn-out terecht aan het komen bent en dat je eigenlijk van voren niet meer weet wat je van achteren aan het doen bent? Niet getreurd, het einde is nabij!
Na zoveel spreekwoorden is het hoog tijd voor een praktische oplossing! Want uiteindelijk is een burnout deels het einde van een tijdperk (als het goed is) maar ook het begin van iets anders.
Als je er vanuit gaat dat je lichaam je vertelt wat goed en minder goed voor je is dan is je burnout een duidelijk signaal dat wat je aan het doen bent niet goed voor je is! Je bent het stadium
van irritatie en frustratie als signaal dat je over je grenzen gaat al voorbij en bent nu hard op weg om heel erg verdrietig te worden omdat je jezelf aan het kwijtraken bent*

En dat is precies het gevoel dat mensen met een burn out krijgen: het gevoel dat je de weg kwijt bent. Maar eigenlijk gebeurt er precies wat er moet gebeuren: je lichaam geeft aan dat het
genoeg is geweest en dat je moet stoppen met wat niet goed voor je is. Oke, maar dan? Want wat past wel bij je? Als je jarenlang over je eigen grens bent gegaan en maar door en door bent gegaan, dan werkt je gevoel niet meer goed en merk je ook niet goed waar je wel blij van wordt (het signaal dat iets bij je past en goed voor je is).

Samengevat: je ervaart teveel stress doordat je teveel doet wat niet goed voor je is en te weinig ontspanning en geluk doordat je te weinig doet wat goed voor je is. Tijd om de bezem door je leven te halen! Maak eens een lijst met alles wat je niet meer wilt doen en een lijst met alles wat je graag (meer) wilt doen. Als de lijst met dingen die je niet meer wilt doen veel langer is dan de lijst met de dingen die je (meer) wilt doen, doe je iets niet goed. En is het logisch dat je richting een burn out gaat! Je bent aan het dwalen!

Maar je bent niet verloren: je gevoelsysteem dat aangeeft dat je dingen doet die bij je passen en die goed voor je zijn zit er nog gewoon. Je moet het hoogstens even opnieuw opstarten. Dus ga op zoek naar de dingen waar je blij van wordt (of werd), ga nieuwe dingen uitproberen!

En weet je niet waar je moet beginnen? Kijk op internet naar ‘hobby’s’ of vraag de mensen in je omgeving naar ideeën.
Mocht je je toch ‘lost’ voelen: dan is de lijst met dingen die je doet die niet goed voor je zijn te lang. Het kan tijd zijn voor een rigoureuze keuze. Mocht je daar niet uitkomen, omdat je
bijvoorbeeld rondjes blijft draaien in je hoofd, vraag dan hulp. Aan een partner, vriend of collega en maak anders gebruik van een goede coach of psycholoog.
Wacht niet langer: het is niet nodig. Je weet dat wat je doet niet goed voor je is. Dus ga iets anders doen! Veel succes. En als ik/we je daar bij kunnen helpen horen we het graag!

* Joke Bruggenkamp is auteur van het boek ‘Gevoel is heel logisch, als je weet hoe het werkt’.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *